Makers: Floris Hovers

Alles over Floris Hovers

Eenvoud siert de mens


Het oogt nogal eenvoudig. Een krukje bijeengehouden door touw, een speelgoedauto van een stalen buis en koker, een speelgoedbootje van een zeiltje, elastiekjes en notabene je eigen shampoofles... Dat is precies waar het Floris Hovers (1976) in zijn designs om gaat; simplicity en herkenbaarheid!


Design studio in Raamsdonksveer


Als kind uit een familie van timmermannen en meubelmakers groeit Floris Hovers op in Raamsdonksveer. Het is deze locatie – in de voormalige betonfabriek van zijn vader – die hij na zijn studie reclame- en presentatietechniek aan de Design Academy Eindhoven betrekt. In 2006 opent hij zijn eigen ontwerpstudio waarmee hij inmiddels diverse design klassiekers heeft geproduceerd.


Vrolijke en kleurrijke designs


Hoewel de Bottle Boat van Goods, de Stoklamp, de ArcheToys miniatuurvoertuigen en Fixed stoel anders doen vermoeden, gaat aan het ontwerp van deze speelgoedjes en woonaccessoires een uitgebreide studie vooraf. Via schematische tekeningen brengt Floris de functie en vorm van een product tot de essentie terug. Pas als het ontwerp in een oogopslag herkenbaar is en de uitvoering niet verder te reduceren, voldoet het product aan de Hovers signatuur. Een ander belangrijk aspect aan het design van Floris' producten zijn de eigenwijze kleurencombinaties. Primaire kleuren zorgen voor een finishing touch met een kwinkslag. De iconische producten van Floris Hovers zijn veelal naïeve, speelse benaderingen van de werkelijkheid. Juist door deze ontwerpstijl spreken de meubels, lampen en speelgoedjes aan. De combinatie van ontwapenende eenvoud, speelse constructies en herkenbare producten zorgen voor verwondering bij de gebruiker.


Assortiment in het Stedelijk Museum


Zijn producten worden op regelmatige basis geëxposeerd op beurzen in binnen- en buitenland. Zowel in Milaan, Kortrijk als New York kijkt men dan ook niet meer van Floris Hovers op. Met de ArcheToys miniatuurvoertuigen is hij zelfs door het Stedelijk Museum Amsterdam opgenomen in de vaste collectie. Met zijn ontwerpstudio werd Hovers in 2011 bekroond met de Sanoma Woonaward in de categorie Jong Talent. Ook werd zijn Bottle Boat in 2013 afgedrukt op de cover van het boek 'Think Dutch', een overzichtspublicatie van 456 projecten en producten die zijn ontwikkeld door de grootste ontwerptalenten en architecten in Nederland. Verder is Floris als docent verbonden geweest aan de kunstvakopleiding Ruimtelijk Ontwerp van de AKV|St. Joost. De producten van Hovers zijn onder andere ontwikkeld voor Goods, Functionals en New Duivendrecht.

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.