Makers: Joop Steenkamer Jr.

Alles over Joop Steenkamer Jr.

Problemen oplossen

Direct na zijn studie Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft in 1992, heeft Joop Steenkamer Jr. (1964) zich op zijn passie gestort. Onder de naam Steenkamer Design (voorheen Steenkamer Industrieel ontwerp & productontwikkeling), ontwikkelt hij productideeën en begeleidt Joop het productieproces. Niet om koste wat kost producten in de markt te zetten, maar het liefst om de problemen die mensen ervaren met een enkele producttoepassing te verhelpen.

Design spiegel

In 1998 breekt ir. Joop Steenkamer Jr. door met de Mirror Mirror spiegel van Goods. Een complimentenspiegel die je in diverse talen een veer toesteekt. Nog steeds geldt deze spiegel der spiegels als absolute bestseller. Als hij in 2002 de klapschaats ontwerpt als aanmoedigingsrammelaar van NOC*NSF wordt dit een daverend succes. Maar liefst 100.000 rammelaars van Steenkamer Jr. worden geproduceerd. In 2007 is hij nog verantwoordelijk voor het interieur van een innovatieve ambulance, de zogenaamde Ambulance Nieuwe Stijl (ANS). Door zijn ontwerp moet de patiënt de rit in de ambulance – afgezien van het letsel – als comfortabel gaan ervaren. Door zijn ervaringen naar aanleiding van een verkeersongeluk met dwarslaesie tot gevolg (1990) is hij extra gemotiveerd.

Ontwerp studio

Steenkamer Design is zeer veelzijdig. Naast industrieel ontwerp kun je bij deze studio terecht voor logo-ontwerp, huisstijlen, drukwerk, gevelbelettering, zinnenprikkelende omslagontwerpen, grafisch gemanipuleerde foto's en informerende of verfraaiende illustraties. Joop Steenkamer Jr. heeft in de loop der jaren diverse nominaties op zijn naam geschreven. Zoals een eervolle vermelding bij de Wim Rietveld aanmoedingsprijs voor de restyle van een looplamp in 1998 en een vermelding met een lamellensysteem voor in hoogte verstelbare tafels bij de Prijsvraag Nieuwe Materiaaltoepassingen van het Ministerie van Economische Zaken in 1989. Daarnaast is Steenkamer een ondernemende persoonlijkheid. Hij is/was onder andere betrokken bij het label Sunnydays, de oprichting van Interior Tools, epimeter, uitgeverij woord in blik. Sinds 2012 is Joop conservator van het Paskamermuseum.