Alles over Rob Brandt
Inspiratie uit plastic bekers
Toen het ziekenhuis waar Rob Brandt werkte, overstapte van koffiemokken op plastic koffiebekers, was niet iedereen daar blij mee. Hoewel het geld en afwastijd scheelt, is de plastic beker veel instabieler, brand je je handen sneller en is het plastic milieubelastend. Omdat Rob Brandt (1946) inmiddels verslingerd was aan het knakgeluid van de kapot gedrukte bekertjes, inspireerde de vorm van deze plastic bekertjes hem om een Deukbeker van aardewerk te ontwikkelen.
Kunst of Kitsch?
Bovenstaande anekdote is tekenend voor de werkwijze van keramist Rob Brandt. Hij weet associaties te leggen tussen wijdverbreide clichés uit de samenleving en de schoonheid ervan. Door de essentie van die alledaagse praktijk tot in detail uit te vergroten kan hij een nieuw beeld scheppen. Zo ontstaan innovatieve producten met een knipoog. Kunst of kitch? Jij mag het zeggen!
Veelzijdig kunstenaar
Rob Brandt studeerde aan de St. Joost Academie in Breda. Na zijn afstuderen in 1973 volgde in 1975 het succes van de keramische
Goods Deukbeker. Hoewel dat het bekendste werk is van zijn hand, heeft Brandt nog meer gebruiksvoorwerpen ontworpen. Ook legt hij zich toe op het maken van standbeelden en kunstwerken. Rob's werk heeft zich ondermeer verspreid onder musea als het Rotterdamse Boijmans van Beuningen en Frans Hals Museum in Haarlem. De productie van zijn designs ontwikkelt hij nog steeds in eigen beheer. Vanwege het delicate productieproces durft hij de kwaliteit alleen te garanderen door het in zijn eigen tuintje te vervaardigen.
Naast bekers ook de koffie mok
Na het succes van de
Goods Deukbeker, heeft Brandt diverse varianten op het koffiebekertje ontworpen. De
Goods Deukbeker mok is de grootste versie van het keramische wegwerp bekertje. Ook zijn er nog
Deukbeker espresso kopjes,
Deukbeker glazen en is er zelfs een
Goods Deuk vaas van. Daarmee staat keramist Rob Brandt garant voor stijlvolle woonaccessoires en decoratieve tafelversiering. Dit servies is ook een origineel cadeau!