Makers: Saskia Nooij

Alles over Saskia Nooij

Door de wol geverfd

Saskia Nooij liep al jaren met het idee rond om koelers voor dranken te maken van schapenvacht. Eind 2013 besluit ze met al haar vergaarde ervaring uit de IT, voedingsindustrie en media de stap te wagen. Ze start haar eigen bedrijf Kywie (Kywie is een samenvoeging van de woorden Keepp your Woolie) met haar eigen lijn koelers en gaat de 'boer' op. Ze laat een aantal modellen produceren en laat ze uitgebreid testen. Door vrienden, familie, buren, maar vooral door mensen uit de wijn en designwereld. Journalisten en wijnrecensenten waren direct om.


Lovende woorden over kwaliteit en design

Niemand minder dan Harold Hamersma en Hubrecht Duijker dichtten lovende recensies over de Kywie wijnkoelers. Over de kwaliteit van het isoleren van de temperatuur van de wijn en over het design.


“Tot het laatste glas bleef het testobject, een rode Château des Eyrins 2010, Cru Monplaisir, Bordeaux Supérieur, keurig op de door mij gewenste 17 graden” [in een Kywie-wijnkoeler – red.] Harold Hamersma, NRC 11-12-2014


Hoe koelt een Kywie wijnkoeler?

Eigenlijk is het geen uitvinding, maar een ontdekking. Want dat wol isoleert en ons warm houdt dat weten we wel van een heerlijk dekbed en van de zuiver wollen kleding die we dragen. Door de samenstelling van wol wordt temperatuur geïsoleerd. Dus als je iets koels of kouds in wol stopt, dan wordt de koude temperatuur geïsoleerd en blijft dat wat je in de wol stopt ook langer koel. De Kywie wijnkoeler en champagnekoeler hoef je niet eerst in de koelkast of diepvries te leggen om zelf een koele temperatuur te krijgen. Je stopt gewoon je fles - op temperatuur - in de Kywie wijnkoeler en dan blijft je wijn of champagne gewoon lekker lang op temperatuur. Het is dus een 'passieve' wijnkoeler. Hij behoudt de temperatuur, maar koelt of verwarmt zelf niet. Met de Kywie wijnkoeler warmt je fles hooguit een halve graag per uur op.


Kywie koelers voor wijn, champagne en nog veel meer

Met de lovende woorden van wijnrecensenten op zak, volgen als snel publicaties in verschillende bladen en magazines en de eerste aankopen. De Kywie wijnkoeler verkoopt zichzelf. En Saskia ziet reden om ook voor de buikvormige flessen, waar bijvoorbeeld Champagne, Bourgogne, mousserende wijn of likeur en jenever in zit, een koeler te produceren. Inmiddels heeft ze een hele productlijn van koelers ontworpen. Zelfs voor een blikje, bidon of een melkflesje.


Zuiver en mooi

De Kywie koelers worden gemaakt van vachten van schapen. De schapen worden altijd al geschoren vóór de zomer en de schapenwol wordt gebruikt om kleding van te maken. De kleinere stukken vacht worden eenvoudig aan elkaar genaaid en gelabeld tot een wijnkoeler. Het hele productieproces verloopt zonder milieuvervuilende machines of kinderarbeid en tegen een eerlijke prijs.