Winkel Opties Filter
Merk
  1. Vondels
Prijs
€ 0 € 19 € 0 to € 19
Kleur

Makers: Vondels

Alles over Vondels

Kerstornamenten in beweging


Kerstballen zijn de laatste decennia veranderd van relatief saaie, ronde objecten tot versieringen in allerlei kleuren en vormen. De ondernemers Loesje Donner-Raedts en Yan Xu zagen een gat in de markt en verkopen hun zelfontworpen ornamenten voor in de boom nu in luxe warenhuizen over de hele wereld. De kerstballen hebben opvallende vormen. Zo zijn ze er in de vorm van een portie frites, een naaldhak, lippenstift, een advocado en een vijg.


Vondels


Loesje wilde al twee jaar voor mezelf beginnen toen ze in 2014 als inkoper bij de Bijenkorf werkte. Kerstinkoop vond ze het leukste en creatiefste, waarvoor ze producten inkocht bij het bedrijf van Yan. "Juist toen ik de knoop had doorgehakt, kreeg ik een mail van Yan met de vraag of ik langs kon komen voor een gesprek om te kijken of we samen iets konden doen." Zo begint het Vondels in 2015 in Amsterdam. "Er was nog geen bedrijf dat zich met een eigen merk op luxe kerstornamenten stortte, dus daar zagen we wel brood in." Loesje en Yan vullen elkaar perfect aan: Loesje met een modeopleiding, gevoel voor design en marktkennis. Xu met goede productiecontacten in China en kennis van logistiek.


Van Harrods tot Lafayette


Al vier jaar na oprichting liggen de producten van Vondels, zoals het bedrijf heet, in winkels in meer dan 40 landen. Het gaat om high end warenhuizen zoals Harrods, Liberty, Bloomingdale, Lafayette en de Bijenkorf. Ook kopen grote bedrijven zoals KLM en Schiphol gepersonaliseerde ornamenten zoals een vliegtuigje in als relatiegeschenk.


Veel nieuwe designs


Loesje ontwerpt ongeveer 300 nieuwe producten per jaar. "Mijn hoofd zit altijd vol met ideeën. Ik sta bijvoorbeeld in de keuken en zie dan een avocado liggen. Ook kijk ik veel naar mode en musea en laat me daardoor inspireren." Ze werkt vaak met thema's, bijvoorbeeld dolce vita. Bij dat Italiaanse gevoel hoort een pizzaornament, maar ook fruit zoals mandarijnen en citroenen, een hoge hak en een maffiageweer. Een parmaham, een oliefles of limoncellofles zijn dan ook leuk. Je kunt eindeloos associëren en daar komen dan producten uit."


Chinese kleimaker


"Alle informatie stuur ik naar een kleimaker in China. Die maakt er een poppetje van waar ik feedback op geef, ik wil een mond of oog bijvoorbeeld net iets anders." Als de kleimallen goedgekeurd zijn wordt een harde mal gemaakt. "Je moet denken aan een tostitang met een figuur in de uitsparing. Die uitsparing wordt via een rietje van glas gevuld met gesmolten glas, dat we laten uitharden. Alles wordt met de hand gemaakt."